Sommarpratare jag vill lyssna på 2017

Sommar och vinter i P1 är verkligen årets bästa grej, särskilt sommarpratarna. Det finns inget mysigare än att sitta ute på altanen eller balkongen med något pyssligt i händerna och lyssna på en intressant persons liv. Nu har redan några sommarprat gått av stapeln, men det här är de sommarpratare som jag kommer lyssna på 2017:
 
 
photobooth 28 juni -17
 
 
Rickard Söderberg, 24 juni
Operasångare. "I programmet hör vi om hur Rickard Söderberg fick modet att stolt gå i högstadiekorridorerna med grönt hår och om hans eviga tro på kärleken."
 
Johan Hakelius, 28 juni
Författare. "Johan Hakelius tar med oss på en resa i porträttens värld och allt som bubblar under ytan på ett porträtt. Och vad vi läser in i porträtten. Och om det verkligen spelar roll."
 
Ann-Helén Laestadius, 30 juni
Författare. "Mitt Kiruna rivs just nu och kanske följer rötterna med när grävskoporna krossar mitt hus. Och hur hanterar man maktlösheten? När ett språk förbjuds. Eller när en gruva dikterar livsvillkoren i en stad."
 
Harriet Andersson, 2 juli
Skådespelare. "Jag ska försöka att inte gnälla och inte svära för mycket. Det kan bli svårt." Typiskt cool 85-åring.
 
Linda Boström Knausgård, 8 juli
Poet. "Om timmarna när man skriver och är helt fri."
 
Janne Josefsson, 9 juli
Journalist. "Som journalist måste du inse att ingenting är omöjligt, tro på vad du gör och vaga sticka ut och sätta dig själv på spel men inse att du kan ha helt åt helsike fel."
 
Dagny Carlsson, 10 juli
Bloggare. Den 100-årig bloggaren som inte tycker att det var bättre förr. "Jag ska prata om mitt liv och spela min favoritmusik."
 
William Spetz, 11 juli
Skådespelare. Livets roligaste människa som har satt upp en teaterföreställning om sin mormor som dog 2015. Jag hade så gärna velat se den, men nu får jag lyssna om den istället i sommar. "Om utmaningen i att spela den man älskade mest på en scen."
 
Angela Gui, 12 juni
Doktorand. Hennes pappa kidnappades i Thailand 2015 och sitter nu fängslad i Kina anklagad för att ha sålt förbjudna böcker. "Mitt program handlar om att förlora någon till något stort och abstrakt som man inte förstår – men också om att finna sig själv i kaoset av att plötsligt bli en ofrivillig aktivist."
 
 
photobooth 28 juni -17
 
 
Linnéa Claeson, 17 juli
Handbollsspelare. "Mitt program kommer handla om rasism, porr, våldtäktskulturen och vad i helvete vi ska göra åt det. Och så kanske lite om handboll."
 
Johan von Schreeb, 18 juli
Läkare. Grundade den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser. "Jag berättar om min resa bort från feghetens strupgrepp, om ebolaskräck, Hans Rosling som handledare och vad Läkare Utan Gränser är."
 
Moa Herngren, 20 juli
Författare. "Mitt program kommer bland annat att handla om familjen. Sen jag blev med bonusfamilj har jag funderat mycket över vad en familj är egentligen. Måste man vara fler än två för att få kalla sig en familj? Hur gör man för att bli en och hur definierar man den? Och älskar man varandra per automatik bara för att man är en familj?"
 
Malin Cederbladh, 24 juli
Skådespelare. "Jag ska berätta om vatten, timing och tempo."
 
Jerzy Sarnecki, 25 juli
Professor. "I mitt Sommar kommer jag att berätta om hur mitt liv på olika sätt har kommit att handla om brott."
 
Evin Ahmad, 27 juli
Skådespelare. "Eftersom att mitt yrke som skådespelare ligger så mycket i min identitet pratar jag mycket om mig själv som skådespelare. Vad innebär det egentligen att vara skådespelare för mig?"
 
Lisa Ekdahl, 29 juli
Musiker. "Mitt program kommer bland annat handla om sena nätter i Paris, Lou Reed, mötet med döden, och om rätten att vara sig själv." Ett självklart måste att lyssna på detta sommarprat! Lisa Ekdahl är som en mytomspunnen skogsälva som jag bara vill veta mer och mer om.
 
Fredrik Backman, 30 juli
Författare. "Mitt Sommarprat handlar om att jobba med påhittade människor från ställen som inte finns." Fredrik Backman skriver livets böcker. Hans bok Min mormor hälsar och säger förlåt är en av mina favoriter någonsin.
 
 
photobooth 28 juni -17
 
 
Bahar Pars, 31 juli
Skådespelare. "Moderskapet. Efternamn. Att äga sig själv."
 
Aron Anderson, 1 augusti 
Äventyrare. Första personen i rullstol som besteg Kebnekaise och Kilimanjaro. "I mitt Sommar kommer jag bland annat prata hur jag tränar mentalt för att kunna hantera jobbiga situationer i livet som när jag bajsade på mig på Sydpolen i -26 grader."
 
Jacob Mühlrad, 4 augusti 
Kompositör. Den yngsta personen att få en beställning på en balett åt Operan. "Att gå från att definieras via sina misslyckanden till att lyftas upp för sina framgångar; om musik som religiositet och hur den tillåter mig att vara extremist. Men detta är också en historia om svårigheterna att som dyslektiker lära sig noter, vara ung kompositör av konstmusik … och mina desperata försök att hantera panisk scenskräck."
 
Sven Melander, 5 augusti
Skådespelare. "Mitt Sommarprogram ska handla om minnesvärda och stundtals märkliga incidenter på livets sällskapsresa." Släpper även roliga sanningsklipp på youtube.
 
Tarja Halonen, 6 augusti
President. "Mitt program kommer handla om oss nordbor i vår gemensamma värld." Finlands första kvinnliga president, fett med girlpower.
 
Magda Gad, 10 augusti
Journalist. "Mitt Sommar ska handla om hur människan, inklusive jag själv, förändras av krig. En mycket obehaglig och närmast ondskefull förändring, där liv och död, rätt och fel, smälter ihop. Men att vittna om vad som händer i krig är ett uppdrag jag är beredd att dö för."
 
Lisa Langseth, 13 augusti
Dramatiker. Jag har spelat flera scener ur hennes pjäser när jag gick på gymnasiet, så det här är jag peppad på! "Mitt program kommer handla om att ha fantasin och kreativiteten som följeslagare genom livet."
 
Annakarin Nyberg, 18 augusti
Internetforskare. "I mitt Sommarprat kommer jag berätta om viktiga strider i mitt liv. Om kampen mot gubbar som använder härskarteknik och mitt krig mot en cancerknöl."
 
Stina Ekblad, 20 augusti
Skådespelare. Vi avslutar årets sommarprat med denna skådespelardrottning. Hon tillhör den fasta ensemblen på Dramaten (dröm!) och älskar poesi. "Jag kommer att prata om musik och poesi."
 
 
photobooth 28 juni -17
 
 
Hejråååå
 
1 kommentar